Monday, August 23, 2010

ကယ္လ္ဆီယံ (ထံုးဓာတ္) အားျဖည့္ေဆးေတြေၾကာင့္ Heart Attack (႐ုတ္တရက္ ႏွလံုးေဖာက္ျပန္မႈ) အႏၱရာယ္တုိးျမင့္ႏုိင္

ကယ္လ္ဆီယံေဆးျပားေတြ ေသာက္တာက Heart Attack ျဖစ္ေစႏုိင္တယ္ဆိုတဲ့ သတင္းကို ႐ိုက္တားစ္ သတင္းဌာနရဲ႕ အင္တာနက္ စာမ်က္ႏွာကေန ဖတ္လုိက္ရ ပါတယ္။ လြန္ခဲ့တဲ့ ေျခာက္ႏွစ္ေက်ာ္က အသက္ သံုးႏွစ္ေလာက္ပဲ ရွိေသးတဲ့ က်မ တူကေလးကို သတိရမိပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ ဟုိဘက္က ဖြားေအက သူ႔ေျမး က်န္းမာေအာင္လို႔ ကယ္လ္ဆီယံေဆးျပားေတြ ကဒ္လိုက္၀ယ္ေပးထားတာကို သတိရမိတာပါ။ ခ်ဳိခ်ဳိ ခ်ဥ္ခ်ဥ္နဲ႔ အေရာင္စံုေလးနဲ႔ ပံုစံအစံုနဲ႔ဆိုေတာ့ စားခ်င္စရာ အနံ႔အရသာကိုလည္း ဖန္တီးထားတာေၾကာင့္ အေမက တျပားတုိက္ရင္ သားက အဆစ္ ႏွစ္ျပားေလာက္ ဇြတ္ထပ္ေတာင္းတတ္တာ။ နားညည္းမခံႏုိင္တဲ့ အေမက နားေအးပီးေရာ…သေဘာထားပီး ထပ္ေပးလုိက္တာ….
အဲဒါေၾကာင့္လားမသိ။ တခါတေလ ကေလးကို စိတ္တိုလို႔ မနာမက်င္ သူ႔ေခါင္းကို ခပ္ဖြဖြေခါက္မိရင္ ဒံု…ကနဲ႔ ျပန္ကန္ထြက္လာတယ္ ေျပာရမေလာက္ ေခါင္းခံြက မာမွမာ… က်မလက္ဆစ္သာ နာသြားတယ္။ သူကေတာ့ဘာမွ မျဖစ္။
အခု ဒီ ကယ္လ္ဆီယံ ေဆးျပားေတြရဲ႕ ဆုိးက်ဳိးကို ဖတ္မိေတာ့ ျမန္မာျပည္မွာ ဆရာ၀န္မညႊန္ဘဲ ေဆးေတြကို ထင္သလို ေသာက္ေလ့ရွိတဲ့ ကိုယ့္ ဗမာလူမ်ဳိးေတြကို စိုးရိမ္မိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီ ေဆာင္းပါးေလးကို ဘာသာျပန္ၾကည့္ခဲ့ပါတယ္။ ဘာသာျပန္ေဆာင္းပါးကို ပထမဆံုး ဘေလာ့မွာ တင္လိုက္တာပါပဲ။

ဂ်ဴလိုင္ (၃၀)၊ ႐ိုက္တားသတင္း

အ႐ိုးပြေရာဂါကို တားဆီးကာကြယ္ဖို႔ လူအေတာ္မ်ားမ်ား ေသာက္သံုးေနတဲ့ ကယ္လ္ဆီယံေဆးျပားေတြဟာ ႏွလံုးမွာ ႐ုတ္တရက္ ေ၀ဒနာျပင္းျပင္းထန္ထန္ခံရတဲ့ အႏၱရာယ္ကို ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ တိုးၿပီး ျဖစ္ပြားေစႏုိင္တယ္လို႔ (ဂ်ဴလိုင္လ ကုန္ပိုင္း) ေသာၾကာေန႔က ထုတ္ျပန္လုိက္တဲ့ ေဆးသုေတသီေတြရဲ႕ အစီရင္ခံစာမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ အဲဒီ အားျပင္း လွတဲ့ ကယ္လ္ဆီယံေဆးျပားေပါက္စနေလးေတြက ေလျဖတ္ျခင္းနဲ႔ ေသဆံုးျခင္းေတြ ျမင့္တက္လာတာနဲ႔လည္း တနည္းတဖံု ပတ္သက္ဆက္ႏြယ္ေနေပမဲ့ ကိန္းဂဏန္းအရ သိသာထင္ရွားမႈေတာ့ မရွိပါဘူး။

ကယ္လဆီယံ အားျဖည့္ေဆးျပားေတြကို သံုးစဲြေနၾကသူေတြကို ဆရာ၀န္ ညႊန္ၾကားခ်က္နဲ႔သာ ေသာက္သံုးၾကဖို႔၊ ေဆးျပားေတြ အစား ကယ္လ္ဆီယံဓာတ္ အျပည့္အ၀ပါတဲ့ အစားအစာေတြကို စားသံုးၾကဖုိ႔နဲ႔ က်န္းမာေရးေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာ၊ ေဆးလိပ္ မေသာက္ဘဲေနတာနဲ႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းထားတာေတြနဲ႔သာ အ႐ုိးပြေရာဂါကို ကာကြယ္ ၾကဖို႔ သုေတသီေတြက အႀကံျပဳထားပါတယ္။

“လူေတြက ကယ္လ္ဆီယံအားျဖည့္ ေဆးေတြကို သဘာ၀အတိုင္းပဲလို႔ ထင္ေနၾကတာပါ။ ဒါေပမဲ့ အဲဒီ ေဆးျပားေတြဟာ သဘာ၀အတုိင္း လံုး၀ မဟုတ္ပါဘူး” လို႔-
နယူးဇီလန္ႏိုင္ငံ၊ ေအာကၠလဲန္း ေဆးတကၠသိုလ္က ပါေမာကၡ အီရန္ ရိဒ္က တယ္လီဖုန္း အင္တာဗ်ဴးတခုမွာ ေျပာပါတယ္။
ၿဗိတိန္၊ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုတို႔မွာရွိၾကတဲ့ သူ႔ရဲ႕လုပ္ေဖာ္ကိုင္ဘက္ေတြဟာ အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္သူ တေသာင္း ႏွစ္ေထာင္ နီးပါးကို ေလးႏွစ္ေက်ာ္ၾကာ စမ္းသပ္စစ္ေဆးမႈေပါင္း ၁၁ ခုန႔ဲ သုေတသနလုပ္ခဲ့ၾကတာျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒီ စမ္းသပ္ခံရသူေတြထဲက တ၀က္ကို ကယ္လ္ဆီယံေဆးျပားေတြေပးပါတယ္။ ေနာက္တ၀က္ကိုေတာ့ ကယ္လ္ဆီယံ အာနိသင္မရွိတဲ့ အစားထုိး ေဆးျပားေတြကုိ ေပးထားပါတယ္။ ထြက္လာတဲ့ အေျဖကို ၿဗိတိသွ် ေဆးသပၸံဆိုင္ရာဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။

“ဒီမွာ ဘာကို ေတြ႔လာရသလဲဆိုေတာ့ ကယ္လ္ဆီယံေဆးျပားအစစ္ေတြကို ေသာက္တဲ့သူေတြထဲမွာ Heart Attack ျဖစ္ႏႈန္းက ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္း တိုးလာတာကို ေတြ႔ရပါတယ္”

“တကယ္လို႔ လူ ၁ ေထာင္ဟာ ကယ္လ္ဆီယံေဆးျပားေတြကို ငါးႏွစ္စဲြၿပီး ေသာက္ေနမယ္ဆိုရင္ အဲဒီ ထဲက ၁၄ ေယာက္ ေက်ာ္ဟာ Heart Attack ဒဏ္ကို ခံစားၾကရမွာျဖစ္ၿပီး ၁၀ ေယာက္ေက်ာ္ဟာ ေလသင္တုန္းျဖတ္တာခံရမွာပါ။ ၁၃ ေယာက္ေက်ာ္ကေတာ့ အသက္ဆံုးတဲ့အထိ ျဖစ္လိမ့္မယ္လို႔ က်ေနာ္တို႔ ခန္႔မွန္းတြက္ခ်က္ထားပါတယ္။”

လူ ၃၇ ေယာက္ေက်ာ္ကို မေကာင္းတဲ့ရလဒ္ေတြရေစၿပီးေတာ့ ၂၆ ေယာက္ေလာက္ကိုေတာ့ ကာကြယ္ႏုိင္လိမ့္မယ္လို႔ ေမွ်ာ္ လင့္ပါတယ္။ ဆိုလိုတာက ဒီ ကယ္လဆီယံေဆးျပားေတြဟာ အဆိုးေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာထက္ ဆိုးတဲ့အရာေတြကို ျဖစ္ေစတာက ပိုမ်ားေနတာပါ။"

ကယ္လဆီယံေဆးျပားေတြက လူ႔ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဘယ္အစိတ္အပိုင္းကို ထိခိုက္ပ်က္စီးေစႏုိင္သလဲ ဆိုတာ ေဆးပညာ ကၽြမ္းက်င္သူ ပညာရွင္ေတြအေနနဲ႔ တပ္အပ္ မေျပာျပႏုိင္ေသးေပမဲ့ ၿပီးခဲ့တဲ့ ေလ့လာစမ္းစစ္မႈေတြအရေတာ့ ေသြးထဲမွာ ကယ္လ္ဆီယံ ျမင့္မားလာမႈေၾကာင့္ Heart Attack ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း တိုးလာတာနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြ ပ်က္စီးမႈျဖစ္ေစတာေတြ ဆက္စပ္မႈရွိေနတာကို ေတြ႔ရတယ္လို႔ မစၥတာ ရိဒ္က ေျပာပါတယ္။

ကယ္လ္ဆီယံေဆးျပားေတြကို ေသာက္ၿပီး ၄ နာရီကေန ၆ နာရီအတြင္း ေသြးထဲမွာ ကယ္လ္ဆီယံဓာတ္ေတြ ျမင့္တက္လာၿပီး ေသြးေၾကာထဲမွာ ရွိသင့္တဲ့ သတ္မွတ္ခ်က္ရဲ႕ အျမင့္ဆံုး ပမာဏအထိ တက္သြားလိမ့္မယ္ လုိ႔ သူက ဆက္ေျပာပါတယ္။

တကယ္လို႔ ခင္ဗ်ားက ကယ္လ္ဆီယံဓာတ္ ၾကြယ္၀တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကိုပဲ စားမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အႏၱရာယ္မရွိႏိုင္ပါဘူး။ ဘာလုိ႔လဲဆိုရင္ အစားအေသာက္မွာ ပါ၀င္တဲ့ ကယ္လ္ဆီယံဓာတ္ စိမ့္၀င္ ပ်ံ့ႏွ႔ံမႈဟာ အလြန္ေႏွးေကြးၿပီး ေသြးထဲမွာ ကယ္လ္ ဆီယံဓာတ္ ေပ်ာ္၀င္မႈႏႈန္းကလည္း အေျပာင္းအလဲ မရွိသေလာက္မို႔ပါ။

ေသြးထဲမွာ ကယ္လ္ဆီယံဓာတ္ ျမင့္မားလာတာက ေသြးေၾကာေတြထဲမွာ (ထံုး) ခ်ဳိးကပ္မႈကိုျဖစ္ေစၿပီး အဲဒီလို ေသြးေၾကာ ေတြထဲ ထံုးခ်ဳိးကပ္တဲ့အတြက္ Heart Attack ၊ ေလသင္တုန္းနဲ႔ ႏွလံုးနဲ႔ဆိုင္တဲ့ တျခား ေရာဂါေတြကို ျဖစ္ေစႏုိင္တယ္လို႔ မစၥတာ ရိဒ္က ရွင္းျပပါတယ္။

“လူေတြက အၿမဲတမ္း ေသြးေၾကာထဲ အဆီပိတ္မွာကိုပဲ သတိထားေနၾကတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေသြးထဲမွာ ကယ္လ္ဆီယံ(ထံုး) ဓာတ္ေတြ တုိးလာေနတာကိုလည္း ေသြးေၾကာအဆီပိတ္တာကို သတိထားသလို သတိထားၾကဖို႔ လိုပါတယ္” လို႔ သူက ထပ္ေလာင္း ရွင္းျပခဲ့ပါတယ္။

No comments:

Template by : kendhin x-template.blogspot.com